De 'Blue Ocean Strategy'
Bij de ‘Blue Ocean Strategy’ proberen we antwoord te vinden op de vraag: waarom lukt het sommige organisaties een concurrentievoordeel te ontwikkelen en waarom zijn er ook organisaties die hier niet in slagen? Ook voor Zara is het belangrijk om te kijken naar de toekomst. De modeketen moet voorbereid zijn op de toekomst en verdedigbaar concurrentievoordeel ontwikkelen. Het bedrijf moet met nieuwe ideeën komen, de blauwe oceanen.
Het Ansoff-Model
Met het Ansoff-Model kunnen groeistrategieën in kaart worden gebracht. Ansoff geeft vier mogelijke richtingen van bedrijfsstrategieën aan, namelijk:
Marktpenetratie
Hier gaat het om bestaande producten in bestaande markten. De nieuwste items van Zara worden snel verkocht door de modejagers. Zara is vaak het eerste merk met bepaalde items, een aantal weken later verkoopt bijvoorbeeld Bershka deze items ook tegen een lagere prijs. Zara is dan toch de eerste met het item en staat bekend om de goede kwaliteit. Hierdoor blijven de modejagers toch meteen kopen bij Zara wanneer de items voor het eerst in de winkels hangen. Zara heeft een naam opgebouwd, waardoor de ‘vaste klanten’ zullen blijven komen.
Productontwikkeling
Hier gaat het om nieuwe producten in bestaande markten. Zara staat bekend om de snelle wisseling van collecties. Mensen die graag meegaan met nieuwste trends kunnen altijd terecht bij Zara om de nieuwste items te kopen. Dit is een sterkte van Zara en dus ook een punt waar de bedrijf mee door kan gaan. Wanneer Zara met ‘nieuwe producten’ komt, zal dit mensen enthousiast maken. Zara is een groot merk en wij denken dat mensen het zullen waarderen om nieuwe concepten binnen Zara te zien in de toekomst.
Marktontwikkeling
Hier gaat het om bestaande producten in nieuwe markten. Er wordt veel reclame gemaakt met jonge mensen in de hoofdrol. Zara kan bijvoorbeeld een man of vrouw van 65+ in een reclame laten zien om zo een andere doelgroep aan te trekken.
Diversificatie
Hier gaat het om nieuwe producten in nieuwe markten. Zara zou een speciale kledinglijn kunnen opzetten. Deze lijn wordt dan alleen verkocht in de winkels van Zara en lijken niet meteen op items uit bijvoorbeeld H&M of Bershka. De lijn zal exclusief te koop zijn bij Zara en niet meteen lijken op items van andere merken.
Doordat Zara verschillende modeontwerpers aan het werk zet en steeds bezig is met het ontwikkelingen van nieuwe trends op een bestaande markt richten zij zich op productontwikkeling. Wij denken dan ook dat Zara een concurrentievoordeel kan behalen op het gebied van productontwikkeling. Zara onderscheidt zich al door continu nieuwe collecties in de winkels te tonen en moet dit ook zeker blijven doen. Om nieuwe doelgroepen naar de winkels te trekken kan Zara verschillende modeontwerpers goed laten kijken naar de bestaande items om zo te kijken wat nieuwe mogelijkheden zouden kunnen zijn voor het bedrijf, de blue ocean.
Om Zara toekomstbestendig te maken moet er dus vooral gekeken worden naar de producten om zich zo te onderscheiden van andere grote modeketens en op deze manier een concurrentievoordeel te behalen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb